21 BEER & QUIZ #3

Mikibar v Prievidzi sa 19. januára o 17. hodine začal plniť „podivnou skupinou ľudí“. Začali sa tu schádzať priaznivci digitálnych aktív a digitálnej bezpečnosti. Ale nebuďme tak odborní. Fanúšikovia Bitcoinu si sem prišli sadnúť na pivko, kávičku, dobrú pizzu, krídelka a zasúťažiť si medzi sebou v skvelom kvíze. Stretlo sa nás tu v hojnom počte 23 kusov. Svojou účasťou nás poctili aj hostia z ďalekej Bratislavy a Partizánskeho.

Tentoraz si pre nás pripravil kvíz Miricius. Už len samotná príprava kvízu je náročná časovo a aj na kreativitu. Tvorba takého kvízu zaberie aj 24 hodín čistého času. Človek skrátka rozmýšľa o vhodných otázkach všade. Pri raňajkách, v práci, v MHDčke, na toalete, pred spaním… Preto zložme klobúky pred každým tvorcom, ktorý nám pripraví takúto zmes otázok, aby sme sa mohli zabaviť a niečo nové sa naučiť.

Po usadení sa vytvorili 4 súťažné skupiny. Každá skupina pozostávala z piatich súťažiacich. Viac hláv viac „kapusty“, sa vraví. Kvíz obsahoval 3 veľké okruhy: Ten prvý nás preveril z znalosti osobností, ktoré nosia už navždy na sebe pečať Bitcoinu a prispievajú k tomuto oranžovému ekosystému vývojom a edukáciou. Podľa fotografie sme mali spoznať Mareka Palatinusa, Juraja Bednára, Martina Gregora, Josefa Tetka, Hala Finney, Pavla Luptáka, Dušana Matušku či Satosi Nakamota. Priradili sme si k nim aj ich prezývky. Následne sme spárovali edukatívne YouTube kanály s tvorcami. Vyzeralo to nasledovne : Bitcoinový kanál – Jakub Vejmola, Zaujalo ma – Martin Gregor, Trader 2.0 – Jakub Kralovanský… A poslednou úlohou v prvom okruhu otázok bolo priradiť autorov kníh k publikáciám ako napríklad ku knihám Sex, drogy a bitcoin, Lightning Network: Platby budúcnosti, Veľká kniha o Bitcoinu a kryptomenách…

V druhej časti autor kvízu pritvrdil, zamerali sme sa na komunitu a spoločnosť. Na slepej mape Prahy sme mali trafiť, kde sa nachádzajú firmy, ako Braiins, Satoshi Labs, Paralelní Polis… Ďalej sme si podľa loga priradili firmu či YouTube kanál.

Posledný tretí okruh otázok nás preveril z teórie. Tu sme pochopili, že prvé dva okruhy boli iba zahrievacie kolá. Pokúšali sme sa rozlúštiť šifry, pri ktorých sa nám parilo z hláv. Objasnili sme význam skratiek ako KYC, BIP, ATL, PoS, PoW, ICO, HODL, FOMO, ATH, 2FA. A na záver sme triafali All-Time Highs z rokov 2011, 2013, 2017, 2021 a ceny Bitcoinu.

Kvíz nás zabavil na dve hodiny. Odmoderoval ho Ďurik a Miricius medzitým po každom súťažnom kole opravoval vyplnené hárky. Víťazná skupina si domov odniesla medovníčky a odmenu 100 000 sats.

Pred ôsmou hodinou nám Ďurike s Blacksmithom povedali, čo je nové v ekosystéme Dvadsaťjeden za posledný mesiac. A bolo toho vcelku viac než dosť. Ako sa to spieva v jednej pesničke od skupiny Karpina? Najväčšia diera je Prievidza? Môžeme si spievať teraz : Najväčšia mekka je Prievidza. Prievidza sa činí a rozdáva oranžové tabletky, kde sa len dá. Na mape pribúdajú podniky a služby, za ktoré môžete zaplatiť Satíkmi, ako huby po daždi. Ich počet v Prievidzi stúpol na 21. Počet členov prekročil cifru 600. Na stránke dvadsaťjeden pribudi blogy z komunity. Štyria naši členovia z Prievidze absolvovali Amity Age Academy u Dušana Matušku po ktorom ich Dušky v podcaste vyspovedal, čo je projekt dvadsaťjeden. Na záver sme si povedali, ako by mal taký Orange Pill prebiehať. Za mesiac toho bolo viac než dosť.

Pokračovali sme v pohodovom móde s Máriom Hermanom, ktorý nám vysvetlil pár zaujímavostí o peňaženke Wallet of Satoshi a spôsobe zapojenia terminálu cez túto peňaženku a na záver nám náš nový partner Vexlaak povedal, čo to je anonymita a bezpečnosť.

S programom sme končili okolo pol desiatej večer. Tvorcovia za odmenu dostali voňavky do auta s motívom 21 a my sme sa pustili do voľných debát do neskorých hodín. Sú to skvelé akcie, pri ktorých sa človek zabaví, niečo nové sa dozvie a hlavne spozná ľudí, ktorí majú podobné záľuby. Takže ak si ešte nebol na takomto stretnutí, určite sa nabudúce pridaj. Nemusíš sa báť, že budeš musieť riešiť šifry a kvízy. Ak máš iba otázky ohľadom bezpečnosti na sieti, Bitcoinu či kryptomien, príď to predebatovať za nami. Budeme sa tešiť.

O autorovi

Podpor autora