21 Meetup #13

V poradí 13. stretnutie nadšencov digitálneho sveta kryptomien v Prievidzi bolo tak trochu iné. S ľútosťou sme spálili projekt Krypto v Meste, ktorý nahradil jeho väčší „brácho“ projekt DVADSATJEDEN. Aby sme do toho všetkého vniesli trochu bitcoinovej symboliky, stretnutie sa odohrávalo v sobotu 21. októbra. Ako toto skvelé stretnutie prebiehalo a hlavne čo je projekt DVADSATJEDEN si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.

Ako vždy stretli sme sa tu skvelí ľudia. Ak si myslíte, že na takýchto akciách sa zgrupujú IT technologicky našlapaní a nadupaní hackery z celej Prievidze, asi vás sklamem. Iba nás spája rovnaká téma. Tak ak si ešte nebol na stretnutí, určite sa o mesiac zastav. Nebudeš ľutovať.

Všetko sa to začalo mlieť o 17:00. Hostia pomaly prichádzali. Na stole ich vítalo nachos so 6 druhmi pikantných dresingov. Pre tých, ktorí si chcú vypáliť dekel hneď zo začiatku, odporúčam najštiplavejší deep Habanero / Big Mama. Celkom logicky hneď vedľa týchto červených petárd bolo niečo, čím sa dá zahasiť smäd. Svoj pohárik s vodou si môžete označiť fixkou menom. Má to hneď dve výhody. Pohár slúži ako vizitka. Takže ak zabudnete niekoho meno, stačí sa mu nenápadne pozrieť na pohár. A tá druhá je, že vám nikto nevypije váš drahocenný nápoj. Kávovar na stole je pripravený, zvrtnúť presíčku či presko, každému, kto zazíva. V druhom kúte ako sú tieto pochutiny si priadla pípa. Pre tento raz sa v nej ticho chladilo pivko Svijany 11.

Keď už sa hostia občerstvili a pozoznamovali, prišiel čas na hlavný program. Tentoraz ho viedli zakladatelia projektu Krypto v Meste. Sedeli sme na stoličkách a počúvali, ako so sentimentom spomínajú a bilancujú, ako v čase rástlo ich KryptoDieťa. Prvé Kryptopivo sa konalo 12. augusta 2022. To je 13 mesiacov pôsobenia a koľko? stretnutí. Za tento čas sa tu odprezentovalo 28 prezentácií. Stretlo sa tu 59 rôznych ľudí, ktorí jedli 96 balení nachos a vypili 360 litrov piva (7 druhov). Predebatovalo sa tu viac ako 110 hodín KryptoDebát. Cez leto sa podarilo zorganizovať prvú KryptoOpekačku. Celkovo sa za ten čas zrealizovalo viac ako 280 LN platieb. Stretnutia išli, ako dobre rozbehnutý vlak.

A predsa tu pred nami stáli zakladatelia projektu so zapalovačom v ruke a s odhodlaním spáliť to, čo budovali niekoľko mesiacov. Celkom reálne a nie len symbolicky spálili projekt Krypto v Meste. Ale zas, aby ste si nemysleli, že teraz nastane čierno-čierna tma a už žiadne stretnutia nebudú. Títo chalani to majú dobre vymyslené. Kde sa niečo končí, niečo nové začne. A to, čo začína, je projekt, ktorý má spájať Bitcoinerov nie len v Prievidzi, nie len na Slovensku, ale po celom svete. Z popola Krypta v Meste, ktorý ešte nestihol vyhladnúť, povstal ako fénix projekt DVADSATJEDEN.

Koncept DVADSATJEDEN spája bitcoinerov, ktorí šíria myšlienku jedinečnej technológie a jej využitia v praxi. Vznikol v Nemecku v roku 2018. Jeho cieľom je priniesť technológiu do každého miesta sveta a zafarbiť ho na “oranžovo“. Koncept tvorí komunita, ktorá je presvedčená, že Bitcoin má potenciál nielen zmeniť svet, ale zároveň priniesť revolučný spôsob ako získať slobodu vo finančnom systéme. Vďaka tomuto konceptu sa tak darí neustále zvyšovať povedomie o ňom, čo umožňuje aby prevádzky prijímali túto menu ako alternatívne platidlo.

www.dvadsatjeden.org

Na zadných stoloch pristáli pizzové krabice, z ktorých sa začala šíriť príjemná aróma. Najvyšší čas dať si prestávku. Hostia debatovali, pochutnávali si na pochutinách. Tvorili sa malé skupinky v ktorých sa preberali rôzne témy. A rozmanitosť tém, ktoré sa preberajú medzi hosťami na takomto stretnutí je obrovská. Každého zaujíma niečo iné. Zážitky z Cryptovestibullu a Chaincampu. Bitlifi, FireFish, Trading, možné platby LN, nové Trezory, spotové ETF na BTC…

Keď pizzové krabice zostali prázdne a žalúdky naplnené, zasadli sme opäť „ do lavíc“ .Dnes sme tu mali aj vzácnych hostí z Partizánskeho. Predstúpil pred nás Ištvo, ktorý nám predstavil svoj hand made Recovery Seed. Kus 3mm ocele v rozmeroch bankomatovej karty, ktorá by prežila aj požiar pri teplote 1200 stupňov. Zápis seedu môže byť formou vyrazenia za pomoci razníc, alebo gravírovania. Odporučil nám skôr gravírovanie. Takýto Recovery Seed si môžete u neho zakúpiť cez LN (10€).

Druhým hosťom bola tatérka z Prievidze. Takže ak niekto túži po tetovaní s motívom Bitcoinu a chce si to aj zaplatiť cez LN, neváhajte ich kontaktovať.

S pokročilou hodinou, sme sa blížili do finále. Nastal čas na kvíz. Ceny boli lákavé. Samozrejme, že sme sa ho zúčastnili všetci. V rukách sme držali mobilné telefóny a odklikávali správne odpovede. Otázky preverili naše vedomosti ohľadom Bitcoinu a projektu DVADSATJEDEN. Za desať minút bolo po paráde a prví traja výhercovia si prevzali ceny. Pamätné tričko s motívom KvM a dve ceduľky Recovery Seedov.

Bolo to priam neuveriteľné načasovanie, že hneď po súťaži pristála na stoloch „posilňovacia dávka“ pizze. Vrhli sme sa na ňu ako supy. Čo sa malo povedať sa už povedalo, odprezentovalo a tak sa večer tiahol v pohodovej atmosfére do neskorých hodín.

O autorovi

Podpor autora