21 Meetup #14 “Vianočný”

Je tu predvianočná atmosféra. Vo vzduchu cítiť ostrý svieži vzduch. Pod nohami nám dokonca vŕzgal prvý sneh. Výklady obchodov zdobia cedule so „špeciálnymi vianočnými zľavami“. Na námestí sa podáva punč s vareným vínom v plastových pohároch, ktoré zohrievajú skrehnuté ruky. Podniky sú plné rôznych vianočných posedení a večierkov, ktoré organizujú zamestnávatelia pre svojich zamestnancov. Ako by to teda bolo, keby sme tento magický decembrový čas vynechali naše pravidelné stretnutie? A stretnutie to bolo teda so všetkým, ako sa na predvianočný čas patrí…

Naše skromné priestory, v ktorých sa stretávame, sa zmenili na vianočnú rozprávku. Ako fakt, výzdoba bola skvostná. Takto nám miestnosť vyčačkal Kamil (Kvety Timea, Nováky). Nechýbal vianočný stromček a drobné ozdoby s bitcoinovou tematikou. Stôl sa prehýbal pod pochutinami: nachos, ovocie, zelenina, koláče, pagáčiky a jednohubky s rôznymi nátierkami. Samozrejme nechýbala káva, nápoje a tentoraz sa čapoval Primátor 11.

Zišlo sa nás tu toľko, koľko mal Kristus rokov. Takže sme zachovali ducha Vianoc v počte 33 kusov. Každý dostal na privítanie medovníček s číslom do tomboly.

Na začiatok sme si predstavili jednu zaujímavú novinku. www.fleadee.com. Jedná sa o inzertný web, cez ktorý predávate položky za Bitcoin (Sat). Princíp je ten istý ako na známom inzertnom portály Bazoš. Len za predané zbožie si vypýtate nejaké tie Satíky.

Ako hosť sa nám predstavil tvorca slovenského youtubového kanálu „BTC Sféra“ Ďuri. Takže klikajte na odber, ak chcete mať novinky zo sveta Bitcoinu v kapse. Kanál BTC Sféra je nový, má necelé 3 mesiace a už si našiel celkom slušnú skupinu fanúšikov. Videá sú zamerané výhradne na Bitcoin tematiku.

Druhým hosťom bol Janči Krajča, ktorý nám vysvetlil, ako funguje nákup cez Bitcoinmat. Samozrejme, že sme ho bombardovali nesmiernym množstvom otázok, ktorým musel odolávať. Vysvetlil nám poplatky a predstavil celkom zaujímavú novinu. BTC Voucher. Voucher sa dá zakúpiť v rôznych hodnotách 10, 20, 50, 100 aj 500€. Poplatky sú identické s nákupom cez ATM Bitcoinmat. Výhodou je, že nemusíte chodiť nikam a nákup realizujete z pohodlia domova.

Ďalej sme si predstavili celkom zaujímavý projekt. „Projekt PreCoineri“. Tento projekt je pre všetkých, ktorí by chceli vedieť niečo o Bitcoine a digitálnom eure. V poslednom čase sa v médiách skloňuje slovo digitálne euro, alebo skratka CBDC. Čo to je digitálne euro? Aký je rozdiel medzi Bitcoinom a digitálnym eurom? Čo môžeme od digitálneho eura čakať? Ak vás zaujíma táto téma, alebo máte k nej kopec otázok, ktoré vám nevedia vaši známi zodpovedať, určite sa zastavte 25. januára o 18 hodine v priestoroch Freedom & Technology na ulici A. Hlinku v Prievidzi. Bude tam na túto tému skvelá prednáška, ktorá vám objasní všetko, v čom nemáte jasno.

Už viete, čo to znamená Orange Pill? Oranžovú tabletku prijalo kvetinárstvo v Novákoch, Kvetinárstvo Timea. Predajňa sa nachádza na výjazde z Novák smer Opatovce. Ulica Andreja Hlinku. Je tam obrovské parkovisko vo dvore a kopec krásneho tovaru, živých kvetov, priesad, ozdôb a čačiek-mačiek. Vždy aktuálne k danému ročnému obdobiu. Platbu za tovar môžete realizovať jednoducho cez LN (Lightning) vo svojej softvérovej peňaženke v mobile.

Ďalšiu oranžovú tabletku prijala Dada, ktorá vyrába merch s bitcoinovou tematikou na mieru. Tričká, ponožky, čiapky, rukavice, voňavky. Všetko sa dá prispôsobiť podľa želania. Treba len osloviť cez Twitter alebo Signal (D@d@) a dohodnúť si s ňou svoj jedinečný merch.

https://www.sashe.sk/DadaBtc

Stretnutie bolo v plnom prúde, keď sa otvorili vchodové dvere a tam stál On. Skromne si dal dole bundu a podal ruku. Niektorí z nás „spadli zo stoličiek“. Prekvapenie večera bolo dokonané. Vo dverách stál Dušan Matuška. Jeden z zakladateľov Paralelnej Polis na Slovensku. Dušan má obrovskú charizmu a chuť motivovať ľudí, aby sa vzdelávali v oblasti Bitcoinu. Na Roatane (Honduras) vytvoril prvú spoločnosť, ktorá sa venuje edukácii v oblasti BTC (Amity Age Academy). Chudák Dušky, zahrnuli sme ho toľkými otázkami… Jeho cieľom je, že do desiatich rokov preškolí 100 miliónov ľudí. Pevne veríme, že sa mu to podarí splniť aj za polovičný čas a my sme pripravení pomôcť tejto myšlienke.

Atmosféra to bola príjemná, pohodová. Pokračovali sme bohatou tombolou. Pár cien venoval sponzor Bitcoinmat. Keď sa ceny rozchytali a dostali sa k výhercom, pokračovali sme v debatovaní ďalej. O catering sa postaral Adrián. Jeho bystrému oku neuniklo, že sa zo stola míňajú dobroty, a tak ich permanentne dopĺňal, aby nikto nezostal hladný. Debatovalo sa dlho do rána.

Témy:
Bitcoin Sféra (Ďuri – hosť)
BitcoinMAT (Ján Krajča – hosť)

Počet účastníkov:
33 (3 noví)

Občerstvenie:
Pokrm: jednohubky šéfkuchára Adriána
Chilli: Habanero / Brown Bhutlah
Čapované pivo: Primátor 11

O autorovi

Podpor autora